Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Bitcoin
$ 7,845.0
Ethereum
$ 244.48
XRP
$ 0.3781

Što su kriptovalute?

Kriptovalute su novi oblik digitalnog novca koji funkcionira i nastaje na temelju složenih kriptografskih algoritama na računalnim mrežama. Koriste se jednako kao i plaćanje karticom ili internet bankarstvom. Zapravo su to promjene zapisa na računima, bez fizičke razmjene novca.

Počele su se pojavljivati 2009. godine, a prva kriptovaluta bila je Bitcoin. Zatim su se pojavile i neke od najpopularnijih  Litecoin, Ethereum

Kriptovalute se temelje na decentraliziranom sustavu,  to znači da su  banake ili državne agencije isključene, iz čega se zaključuje da je puno  jednostavnije, sigurnije i jeftinije obavljanje transakcija, naravno uz značajno male iznose po transakcijama.

Krajem 2008. godine objavljen je dokument (whitepaper) pod nazivom Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ kojeg je napisala osoba, ili više njih, pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Ključna je specifičnost po kojoj se bitcoin razlikuje od prethodnih kriptiranih valuta, kao što su b-money i HashCash, distribuiran sustav izračunavanja (Proof of Work algoritam) koji služi za potvrdu transakcija unutar Bitcoin blockchaina.

Ta je inovacija riješila problem dvostrukog plaćanja, odnosno situaciju u kojoj jedna jedinica valute može biti više puta utrošena. Bitcoin mreža započela je s radom 2009. godine, a u početku je imala dosta propusta i prepreka. Današnji problem, pak, predstavlja zakrčenost blockchaina, što rezultira visokim troškovima i sporošću samih transakcija. Takav problem rezultirao je shvaćanjem bitcoina kao sredstva za pohranu vrijednosti, umjesto prvobitnog sredstva plaćanja.

Dvije godine kasnije pojavio se prvi altcoin (alternative coin), odnosno kriptovaluta koja je alternativa bitcoinu. Zvao se Namecoin, a njegova osnovna svrha bila je decentralizirana registracija domena te njihovo održavanje i prodaja za određeni iznos jedinica namecoina. Neki od bitnijih altcoinova koji su se pojavili nakon namecoina su LitecoinPeercoinDogecoin.

Godine 2014. provedeno je prvo online prikupljanje kapitala za kripto projekt koji je kasnije nazvan ICO (Initial Coin Offering) zbog sličnosti s tradicionalnim financiranjem poduzeća na tržištu kapitala (IPO). Radi se o Ethereum blockchainu, odnosno platformi koja je promijenila čitav dotadašnji kripto svijet.

Ethereum platforma omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija (trenutno je više od 1.200 projekata izrađeno na Ethereum platformi) i korištenje pametnih ugovora (Smart Contracts), odnosno ugovora koji se sami od sebe izvršavaju kada su zadovoljeni određeni preduvjeti. S vremenom su se pojavili novi projekti koji se smatraju “ubojicom“ ethereuma, a jedan od njih je Cardano.

Radi se o trećoj generaciji kriptovaluta kojoj je cilj riješiti sve probleme vezane uz skalabilnost i održivost platforme. Sasvim je sigurno da je svijet kriptovaluta u ranoj fazi te da konkurentnost tržišta potiče inovacije iz dana u dan.

Kako bi jednostavnije shvatili o čemu pričamo, možete pogledati u videu.

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0


CryptoCurrencyUSDChange 1hChange 24hChange 7d
Bitcoin7,845.0 0.08 % 2.76 % 4.69 %
Ethereum244.48 0.12 % 0.98 % 1.18 %
XRP0.3781 0.01 % 1.14 % 4.08 %
Litecoin88.85 0.31 % 1.83 % 2.25 %
Bitcoin Cash402.62 0.26 % 3.55 % 6.68 %

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • 10 stavki o blockchainu 21. svibnja 2019.
    Što je blockchain, gdje se koristi, i hoće li postati mainstream? Ovo su samo neka od pitanja na usnama javnosti jer se riječ “kripto valuta” općenito – sve više koristi. Ali ako ste novi u ideji o blockchainu, može vam se činiti zamršenim konceptom da Vam se okrene u glavi. U razgovoru sa dr. Ying-Ying […]
  • Može li Bitcoin (BTC) prijeći 10.000 dolara ovog tjedna? 21. svibnja 2019.
    Dobra vremena su se vratila na kripto tržište jer je Bitcoin (BTC) privremeno skočio na 8.000 dolara prije nego što se povukao. Na vrhu kripto valute trenutno se trguje na 7,836 dolara nakon pada od -1,96%. Međutim, s puno pozitivnog zamaha, ostaje pitanje hoće li se BTC probiti iza nedostižnih 10.000 dolara za ovaj tjedan. Do sada je Bitcoin […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

26

KRIPTOVALUTE 2019