Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Bitcoin kroz 10 godina može postati Svjetski platni sustav ispred Vise i MasterCard-a

Bitcoin bi trebao uznemiriti trenutne globalne platne sustave unutar deset godina, zaključak je od 2. travnja u novom izvješću iz softverskog pokretanja DataLight .

U izvješću o transakcijama na Bitcoin mreži u odnosu na one s Visa,  MasterCard i PayPal-a, tvrtka je predvidjela da će, ako se trenutna stopa rasta mreže Bitcoin-a nastavi, pobijediti konkurenciju tržišnih operatora.

“U samo 10 godina, Bitcoin je uspio konkurirati liderima industrije platnih sustava. Bitcoin-ov razvoj se odvija “eksponencijalno“, stoji u zaključku izvješća. Nastavlja se:

“Ako zadrži ovaj tempo, u sljedećih 10 godina, to će nadmašiti sve konkurencije.”

Osnova za tu pretpostavku leži u već daleko većem broju čvorova, nižim naknadama i prosječnoj veličini transakcija među ostalim tehničkim čimbenicima.

Bitcoin, na primjer, ima oko 10.000 aktivnih čvorova, u usporedbi s 119 podatkovnih centara Visa, MasterCard 98 i PayPal 51.

Istovremeno, Bitcoin ima manje korisnika, u skladu sa samo desetogodišnjim razdobljem na tržištu; Visa i MasterCard debitirale su 1950-ih i 60-ih godina, dok je PayPal uslijedio 1998. godine.

Trenutno postoji oko 25 milijuna Bitcoin novčanika, dok je broj kreditnih i debitnih kartica Visa i MasterCard u optjecaju dostigao 5,3 milijarde, navodi se u izvješću.

Dok kriptovaluta može trenuno podnijeti samo sedam transakcija u sekundi u usporedbi s Visinim 65.000, rješenja za skaliranje – uglavnom Lightning Network – imaju više nego dovoljno vremena da transformiraju Bitcoin-ov program, piše DataLight.

“Trenutno je Bitcoin sustav plaćanja znatno bolji od konvencionalnih međunarodnih plaćanja i bankovnih transfera”, ističe se u izvješću. Dodaje se:

“Tehničko poboljšanje Bitcoin-ove mreže gotovo je sigurno da će ga učiniti glavnim svjetskim platnim sustavom. Zbog toga će trend  2018. biti još jedan pad prije eksponencijalnog rasta i novih vrhunaca svih vremena.

Kako je izvijestio Cointelegraph, prošlog su mjeseca drugi istraživački izvori gledali na događaj za blokiranje nagrađivanja za 2020. godinu kao prekretnicu za entuzijazam oko Bitcoin-a. Njegova cijena mogla bi početi reagirati godinu dana unaprijed, u lipnju ove godine.

U međuvremenu, desetogodišnji vremenski okvir podsjeća na slične riječi glavnog izvršnog direktora Twittera Jack Dorseya, koji je u veljači ponovio svoje uvjerenje da će Bitcoin postati oblik globalne internetske valute do 2028. godine.

2018. bila je teška godina za Bitcoin, budući da je kapitalizacija pala pet puta, cijena je pala sa 20.000 $ na 3.000 $, a broj negativnih medijskih pojavljivanja povećavao se svakog mjeseca.

Međutim, postoji mnogo dobrih znakova:

 • Ukupan obujam transakcija usporediv je s onima tvrtke MasterCard
 • Niska provizija za P2P i velike sume, što je korisno za međunarodne transakcije
 • Veliki broj čvorova, približava se povijesnom maksimumu
 • Decentralizirana priroda
 • Nema cenzure
 • Anonimnost

Bitcoin se natječe s platnim sustavima koji su osnovani:

 • 1958. – Visa
 • 1966. – MasterCard
 • 1998. – PayPal
 • Bitcoin je uveden tek 2009. godine.
 • bitcoinBitcoin$18,547.064.18%

Izvor: cointelegraph.com | datalight.me
Foto: Dreamstime

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Odricanje odgovornosti: Ovaj članak je informativnog sadržaja i ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu Bitcoin (BTC). Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim finanacijskim savjetnikom.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

 • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
  Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]
 • Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu 14. lipnja 2019.
  Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu, navodi se u novom izvješću. The Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je gigant društvenih mreža potpisao više od desetak podupiratelja za svoju GlobalCoin kripto valutu, stabilnu banku koja se razvila u tajnosti više od šest mjeseci. Svaki od novih podupiratelja uložit će oko […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.