Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

IOTA – treća generacija kriptovaluta

Autor:
Kategorija

Sve je krenulo 2009. godine kada se na tržištu prvi puta pojavio Bitcoin – digitalna valuta stvorena i čuvana elektronički, nije kontrolirana od strane ikoga, a proizvode ga ljudi pomoću računala u cijelom svijetu, uz pomoć softwarea koji rješava matematičke probleme.

Bitocin je prvi primjer, odnosno prva generacija kriptovaluta, a danas, svega 9 godina kasnije pričamo o trećoj generaciji kriptovaluta.

Jedan, a trenutno najbolji primjer kriptovalute 3. generacije je IOTA – digitalna valuta, koja baš kao i Bitcoin nema centralno središte, a njenu vrijednost određuje isključivo njeno korištenje na tržištu.

IOTA je kripto-valuta koju krase tri odlike:

1. Nema transakcijskih troškova – ukoliko nešto plaćate, ili prenosite sredstva od walleta do walleta ne postoje dodatni troškovi ili naknade kao u npr. banci.

2. Sva plaćanja su trenutačna – kada nešto plaćate, odnosno prenosite sredstva, željeni iznos automatski se pojavljuje u walletu krajnjeg korisnika te nema potrebe za čekanjem kao kod npr. plaćanja s računa jedne banke na račun druge banke.

*Napomena – Prijenos sredstava trenutno traje oko 15 minuta budući da još uvijek ne postoji dovoljan broj korisnika, no kada IOTA dostigne dovoljan broj korisnika, a zbog dizajna sustava, transakcije će biti trenutačne

3. Brzina mreže raste s brojem korisnika – za razliku od bilo kojeg drugog primjera kada se povećava broj korisnika, a brzina se drastično smanjuje. Kada je IOTA u pitanju, situacija je dijametralno suprotna.

Za razliku od ranije spomenutog Bitcoina, IOTA se ne temelji na blockchain tehnologiji, već na novoj tehnologiji nazvanoj Tangle, a u koju među ostalim vjeruju i investiraju njemačke tvrtke kao što su BOSCH i Volkswagen.

Tangle je najbolje opisati kao drvo koje se sastoji od niza nekoliko velikih grana, od kojih se svaka račva dalje te se rastom nikada ne može vratiti na početnu točku. I dok su mineri veoma važna karika blockchain tehnologije te odobravaju svaku transakciju (što može potrajati) i naplaćuju proviziju, kod Tangle tehnologije nema potrebe za provizijom budući da svakom transakcijom vi automatski odobravate dodatne dvije, odnosno svojom transakcijom netko odobrava vašu, te jednu dodatnu transakciju.

Kako bi u potpunosti razumjeli Tangle tehnologiju i potencijal IOT važno je razumjeti što IOT predstavlja, a to je ‘Internet of Things’ ili u prijevodu ‘Internet stvari’. ‘Internet of Things’ odnosi se na mrežu fizičkih objekata povezanih s internetom, koji prikupljaju i razmjenjuju podatke pomoću ugrađenih senzora. Pametni strojevi (računala, mikročipovi, kuhinjski aparati, bolnički uređaji,…) tako omogućuju pametno življenje preko međusobno povezanih mini računala. Npr. vaša solarna ploča može kontaktirati žarulje vašeg susjeda kako bi ‘prodala’ vlastitu energiju (u IOTA kriptovaluti), i to potpuno samostalno, a to stvara svijet mogućnosti za budućnost čovječanstva – i čak strojne vrste.

Svakodnevno naše aplikacije i strojevi postaju sve pametnije, te nam omogućuju jednostavniji život, obavljanje svakodnevnih radnji i odgovaranje na naše potrebe. Stručnjaci predviđaju kako će do 2020. godine IOT sadržavati 30 milijardi objekata, a globalno tržište će vrijediti 7,1 trilijuna dolara.

Zadnja, no ne i najmanje važna informacija je ona o samom imenu IOTA, odnosno MIOTA. IOTA je naziv kriptovalute, a MIOTA je mjerna jedinica u kojoj se izražava cijena. Najmanja jedinica kriptovalute IOTA je iota (označava se malim slovom i). Kada vidite cijenu kriptovalute IOTA, prikazuje se cijena od 1 MIOTA što je ekvivalent 1.000.000 iota.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
    Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.