Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Kako uspješno i jednostavno ulagati u Bitcoin i kriptovalute

Kroz 5 koraka, kako uspješno i jednostavno ulagati u Bitcoin i kriptovalute, proveo nas je član Upravnog odbora CRANE-a Hrvoje Prpić.

Nalazimo se u povijesnom trenutku kada papirnati novac koji je vladao svijetom stotinama godina popušta pred novim oblicima plaćanja – kriptovalutama. S obzirom na nedavne događaje oko strmovitog rasta cijene BitCoina (BTC) vrijeme je da ukažemo i na naprednije načine ulaganja u kriptovalute koji nisu toliko pokriveni dnevnim medijima, a to su Initial Coin Offer (ICO).

“Prije skoro dvije godine, prijatelj me nagovarao na kupnju BitCoina koji su tada koštali oko 300 dolara. Problem nije bio niti u novcu niti u mojem strahu od rizika, jedini problem bila je birokracija. Sam proces kupnje je bio vrlo kompliciran. Nisam imao volje sjesti za računalo i odraditi to, svaki dan sam preskakao taj zadatak dok jednog dana nisam udahnuo, sjeo za računalo i napokon to napravio”, izjavio je član Upravnog odbora CRANE-a Hrvoje Prpić.

Dodaje kako je rezultat toga činjenica da je BTC u međuvremenu porastao 60 puta, a sav novac koji je uložio u kriptovalute s vremenom će ostvariti njegov drugi veliki poslovni uspjeh nakon prodaje HGspota.

“Neću pričati previše o poznatim kriptovalutama jer osobno smatram da se bližimo usporavanju vlaka. Ne vjerujem da ćemo više vidjeti poraste od 20x ili više, porasta će biti, ali ne tolikog. Ukoliko tražite tu jedinstvenu priliku da zaradite 10x, 20x, pa čak i 100x na uloženo, smatram da je trebate potražiti među ICO-ovima”, ističe Prpić, čije savjete kako uložiti u neki od ICO-va donosimo u nastavku.

Što je ICO?

ICO ili “initial coin offer” je inicijalna ponuda kriptovalute. Pojam se definira kao investiranje u startupe koji se baziraju na vrlo sličnoj tehnologiji kao i Bitcoin. Nove kriptovalute izrazito su nestabilne i zato (kod uspješnih) nije neuobičajeno vidjeti porast od 500% dnevno.

U nastavku su primjeri nekih ICO-a koji su imali ekstremno veliki rast:

NXT – povrat uloženog novca 1477x
IOTA – 332x
Ethereum – 152x
NEO – 114x
Stratis – 84x

Da ste na primjer uložili 1000 kuna u neki od ovih ICO-a – sada bi ste imali od 84,000 do 1,477,000 kuna.

Što je ICO?

ICO ili “initial coin offer” je inicijalna ponuda kriptovalute. Pojam se definira kao investiranje u startupe koji se baziraju na vrlo sličnoj tehnologiji kao i Bitcoin. Nove kriptovalute izrazito su nestabilne i zato (kod uspješnih) nije neuobičajeno vidjeti porast od 500% dnevno.

U nastavku su primjeri nekih ICO-a koji su imali ekstremno veliki rast:

NXT – povrat uloženog novca 1477x
IOTA – 332x
Ethereum – 152x
NEO – 114x
Stratis – 84x

Da ste na primjer uložili 1000 kuna u neki od ovih ICO-a – sada bi ste imali od 84,000 do 1,477,000 kuna.

Evo i načina kako uložiti u neki od ICO-va:

Korak 1. Otvaranje računa na Coinbaseu
Coinbase je američka mjenjačnica koja omogućava da zamijenimo novac za jednu od 4 kriptovalute – Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ether (ETH) ili Bitcoin Cash (BCH).

Korak 2. Otvaranje računa na MyEtherWallet
MyEtherWallet ili MEW je vaš “novčanik” za valutu Ether (ETH) te za sve tokene (novčiće) koje ćete dobivati kod ulaganja u ICO. Na radionici ćete naučiti kako prebaciti račun na MEW i prebaciti ETH koje ste kupili na Coinbaseu.

Korak 3. Odabrati pravi ICO
Ovo je najvažniji korak i ukoliko se ovaj korak napravi dobro možete višestruko povratiti svoj novac. Ukoliko ga ne napravite dobro, možete ga izgubiti.

Neke od stvari koje je potrebno gledati prilikom biranja ICO-a su: tim koji stoji iza ICO-a, u kojoj fazi je projekt u koji ulažete, što mediji govore o projektu, koja se tehnologija krije iza projekta, i mnoge druge.

Korak 4. Zamjena tokena za kriptovalute u pravom trenutku
Nakon kupnje tokena (ulaganja u ICO) možete iste kupovati i prodavati nakon što ICO završi. Sami birate koliki povrat želite i određujete na kolikom povratu ćete prodati svoje tokene koje ste dobili putem ICO-a.

Greška koju mnogi ljudi čine je ta da: a) prekasno ulože u ICO b) prerano prodaju svoje tokene i ne ostvare zaradu koju su mogli ostvariti.

Korak 5. Prodaja za običan novac

Zadnji korak je prodaja kriptovalute za obični novac i vraćanje novca na tekući račun.

To su (pojednostavljeno) potrebni koraci za ulaganje u vaš prvi ICO.

“Osobno smatram da se prilike kao ove ne pojavljuju često – možda svakih 15-20 godina i bilo bi mi jako žao da sam je propustio. Nažalost, internet je pun “špekulanata” i prevara koji vrlo rado daju savjete o ulaganju, bez da su ikad uložili ijednu kunu (ili dolar) u kriptovalute stoga pazite od koga dobivate informacije”, savjetuje Prpić.

Članovi CRANE-a Hrvoje Prpić i Ivan Crnković u Zagrebu su održali seminar o ulaganju u kriptovalute 23. siječnja 2018.

Saznaj više: www.crane.hr

CRANE je hrvatska mreža poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
    Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.