Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Koji je uzrok rasta cijene Bitcoin-a i poznatijih altcoina?

Bitcoin je prošle godine pao ispod 4.000 USD, a sada je naglo skočio za čak 25%, prema podacima sa jedne od jačih europskih kripto burzi Bitstamp, prenosi Reuters.

Na Reddit-u su fanovi bitcoin-a slavili, a špekulacija za skok je bilo mnogo, od prvoaprilske šale da će bitcoin ETF biti odobren u SAD, pa do toga da su ljudi sa Wall street-a odlučili da svoje bonuse ulože u kriptovalute.

Poznati kripto trgovac i influenser je predvidio da će se sve to dogoditi na BitMEX-u. Poznat kao “Crypto Bitlord” na Twitteru, tvrdio je 1. aprila rano ujutro da je stanje BitMEX “osiguravajućeg fonda” ključni pokazatelj da će se dogoditi teško predvidiv događaj sa značajnim promjenama na tržištu. BitMEX “osiguravajući fond” je osmišljen kako bi ublažio visokorizično trgovanje koje se događa na burzi. Inače, burza derivata omogućava ljudima da trguju sa više novca nego što zapravo poseduju.

Ukoliko se likvidira previše kratkih pozicija (prodaja), burza se koristi svojim “osiguravajućim fondom” kako bi pokrila gubitke. Iako je BitMEX “osiguravajući fond” stalno rastao tokom prošle dvije godine, pokazivao je znakove usporavanja. To može biti dokaz da je više trgovaca nego inače likvidiralo svoje pozicije.

U tom trenutku, bilo je postavljeno kratkih pozicija u vrijednosti od 500 milijuna dolara, to znači da su se kladili da će cijena bitcoin-a pasti. Moguće je da je neki veliki investitor, primjetio veliki broj kratkih pozicija i odlučio da okrene tržište u suprotnom smjeru.

George Mendonsa iz KR1, je dao izjavu za Decryptmedia.com da uvijek postoji bezbroj mogućih razloga zašto je bitcoin skočio, ali se slaže da je 415 milijuna dolara u kratkim pozicijama na BitMEX burzi previše primamljivo za iskusnog trgovca.

  • bitcoinBitcoin$18,506.013.84%
  • ethereumEthereum$586.087.97%
  • rippleXRP$0.621.12%

Kako je cijena rasla, tako su kratke pozicije bile likvidirane, a to je dovelo do pritiska odnosno rasta, što je likvidiralo još zahtjeva (stop loss), a to je dovelo do još većeg rasta. Zatim se to proširilo na druga tržišta zbog mogućnosti arbitraže – trgovci mogu kupiti na jednoj burzi i prodati na drugoj. Tako je cijena porasla, a druge kriptovalute su pratile rast.

Iako se čini da je BitMEX teorija najuvjerljivija, postoje još neke: prvoaprilska šala, veliki investitor, Bithumb hack, pa čak i wash trading.

Wash trading je kupovina ili prodaja od samog sebe samom sebi, kako bi se kreirala iluzija potražnje i tržišne živosti.

Uprkos dramatičnom skoku, bitcoin je i dalje više od 75% ispod svoje najviše vrijednosti od gotovo 20.000 dolara u prosincu 2017. godine. Potpuna histerija na Reddit-u je možda malo preuranjena.

Izvor: cointelegraph.com
Foto: Dreamstime

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Odricanje odgovornosti: Ovaj članak je informativnog sadržaja i ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu Bitcoin (BTC). Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim finanacijskim savjetnikom.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]
  • Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu 14. lipnja 2019.
    Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu, navodi se u novom izvješću. The Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je gigant društvenih mreža potpisao više od desetak podupiratelja za svoju GlobalCoin kripto valutu, stabilnu banku koja se razvila u tajnosti više od šest mjeseci. Svaki od novih podupiratelja uložit će oko […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.