Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Što je Bitcoin?

Bitcoin je virtualna odnosno digitalna valuta poznata kao kriptovaluta koju je stvorio tajanstveni (i nepoznati) Satoshi Nakamoto.

 Bitcoin je poput ostalih valuta: može se koristiti za kupnju predmeta lokalno i elektronički. Međutim, bitcoin se razlikuje od konvencionalnog novca u tome što je decentraliziran i potpuno neovisan. Nijedna institucija ne kontrolira Bitcoin mrežu i nije vezana za zemlju, poput američkog dolara. Čitavu mrežu održavaju pojedinci i organizacije koje se nazivaju Bitcoin Miners. Bitcoin rudari procesiraju i verificiraju Bitcoin transakcije putem matematičkog algoritma koji se temelji na kriptografskom (odatle i nazivu cryptocurrency) hash algoritmu SHA256 .

Bitcoin je decentraliziran

Nijedan središnji organ ne kontrolira Bitcoin ili njegovu mrežu transakcija. Zajednica Bitcoin rudara čine mrežu, obrađujući transakcije. Ako bilo koja promjena napravljena na Bitcoin od strane developer-a ili programeri koji koriste GitHub , 51% većine rudara hashing moć se mora dogovoriti o tome. To osigurava da, u teoriji, nijedan pojedinac ne može ukrasti vaše bitcoine ili stvoriti nove.

Kako se može promijeniti BITCOIN i BITCOIN KOD?

Svatko može pridonijeti i uređivati Bitcoin izvorni kod jer je Bitcoin protokol otvorenog koda. Bitcoin protokol je vidljiv za sve što olakšava uočavanje slabosti i daje prijedloge za poboljšanje. Međutim, ako programer uredi Bitcoin kod, to uređivanje mora prihvatiti više od 51% ili više Bitcoin rudara koji vode Bitcoin mrežu. Bitcoin se može promatrati kao demokratska valuta u kojoj većina uvijek odlučuje što će se dogoditi s Bitcoin izvornim kodom.

Bitcoin je transparentan

Svaka Bitcoin transakcija koja se dogodila, detaljno je pohranjena u glavnoj knjizi poznatoj kao lanac blokova. Koristeći blok lanac, svatko može vidjeti koliko je bitcoina pohranjenih na određenoj adresi, i mogu vidjeti depozite i isplate na tu adresu, ali neće moći znati tko je vlasnik adrese.

BITCOIN transaksije se nemogu poništiti

Kada šaljete bitcoine na Bitcoin adresu, ne možete poništiti transakciju. Za razliku od kreditnih kartica gdje transakcija može biti sporna ili obrnuta, bitcoini se ne mogu vratiti. Bitcoin također ne može biti zamijenjen. Ako je vaš novčanik pohranjen na vašem tvrdom disku, a ne u “oblaku”, mogli biste izgubiti bitcoine ako ste dobili virus ili ako je vaše računalo ne radi. Ti izgubljeni bitcoini se nikada ne mogu vratiti. Zato je važno uzeti redovite sigurnosne kopije i provoditi mjere za sigurnost Bitcoin novčanik.

Nadalje, trgovci vam ne mogu naplatiti troškove kao što to mogu i učiniti s kreditnim karticama. Svaka transakcija mora biti pokrenuta od strane vlasnika novčanika, što dodatno naglašava prednosti Bitcoin sustava.

Kako nastaje BITCOIN?

Bitcoini se stvaraju procesom poznatim kao rudarenje . Rudarenje je izraz koji koriste oni koji doprinose obradi transakcija. Rudari obrađuju i osiguravaju mrežu koristeći specijalizirani hardver za nove bitcoine. Kao “plaćanje” za svoj doprinos, nagrađeni su novim bitcoinima. Tako nastaju novi bitcoini.

Novi kovanice stvorene su po fiksnoj i opadajućoj stopi koja je predvidljiva. Broj kovanica stvorenih svake godine s vremenom se prepolovio sve dok se u optjecaju ne stavi 21 milijun bitcoina. U ovom trenutku, bitcoin rudari će biti nagrađeni naknadama za transakcije.

Kada rudar uspješno izradi novi hash, blok se zapečati i doda u blok lanac. 25 bitkoina se dodjeljuje rudaru koji je otkrio novi hašiš. Broj bitkoina koji se nagrađuje po bloku se reže na pola svake četiri godine. Blokovi se rješavaju približnom brzinom od 6 po satu.

Zašto koristiti BITCOIN-e?

Bitcoini su privlačni velikom broju ljudi iz jednako velikog broja razloga. Bitcoini mogu biti anonimni, nude razinu kontrole nad vašim novcem kao ni jedna druga tradicionalna valuta. Nema banaka koje bi vam mogle oduzeti novac, a Bitcoini su deflacijski po prirodi, dok je npr. USD inflatoran gdje se vaš novac s vremenom deprecira. Bitcoini su također spekulativni u prirodi i privlače pozornost investitora.

Trgovci obično plaćaju 2-3% naknade od procesa kreditnih kartica, dok su mnoge vrste transakcija besplatne za Bitcoin. Transakcije su besplatne ako je ispunjeno nekoliko uvjeta. Sve transakcije koje ne ispunjavaju vaše zahtjeve naplaćuju se po 0.1mBTC (0.0001 BTC) po 1.000 bajtova. Tipične transakcije su 500 bajtova, ali ne zadovoljavaju prioritetne zahtjeve i stoga naplaćuju naknadu od 0,1mBTC bez obzira na to koliko se kovanica prenosi. 

Jednostavnija objašnjenja za bitcoin pogledajte u videu.

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
    Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.