Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Što je Ethereum (ETH)?

Ethereum, Ether (ETH) je decentraliziran sustav, što bi značilo da ga ne kontrolira niti jedna država, vlada ili banka, dok je većina on-line usluga i tvrtki izgrađena je na centraliziranom sustavu upravljanja. 

Kako bi u potpunosti razumjeli šta i kako radi Ether, važno je saznati koje su njegove osnovne osobine i po čemu se razlikuju od standardnih pristupa.

Centraliziran pristup podrazumjeva kontrolu od strane banke ili države, te takav sustav ima mogućnost neusjpeha, ukoliko dođe do problema (single point of failure SPOF),  tako da pada čitavi sustav, što čini aplikacije i on line servere, koji koriste ovaj sustav, izuzetno osjetljivim na hakerske napade, pa čak i na nestanke struje.

Većina društvenih mreža i drugih mrežnih servera zahtjeva od korisnika da ustupi određene podatake, koji se onda pohranjuju i čuvaju na njihovim serverima. Odatle se mogu lako ukrasti od strane same kompanije, njenih radnika ili hakera.

Ethereum, kao decentraliziran sustav, potpuno je autonoman i niko ga ne kontrolira. Zbog toga nema centralnu točku neuspjeha (central point of failure), jer je vođen od strane nekoliko tisuća volonterskih računala, raspoređenih širom svijeta, što znači da nikada ne može biti izvan mreže.

Osobne informacije korisnika ostaju na njihovim računalima, dok sadržaj  kao što su aplikacije, video zapisi i drugo, ostaje u potpunoj kontroli svojih autora bez potrebe da se podlježu pravilima nametnutih od strane pružatelja usluga, kao što su App Store i YouTube.

Iako ih stalno uspoređuju, Ethereum i Bitcoin su dva sasvim različita projekta s potpuno drugačijim ciljevima. Bitcoin je prva kriptovaluta i sustav za transfer novca, koji je izgrađen i podržan od strane distribuirane tehnologije javnog registra pod nazivom blockchein.

Ethereum je preuzeo tehnologiju koja stoji iza Btcoina, znatno je i proširio njene mogućnosti. To je cijela mreža, s vlastitim internet pretraživačem, programskim jezikom i sustavom naplate. Najvažnije, korisnicima omogućava kreiranje decentraliziranih aplikacija na ethereum platformi.

Ethereum je platforma otovrenog koda, zasnovana na blockchain tehnologiji, koja dozvoljava drugim programerima da grade i razvijaju decentralizirane aplikacije.

Ethereum podržava globalni sustav takozvanih ‘nodova’. Nodovi su dobrovoljci koji preuzimaju čitav ethereum blockchain na svoja računla i potpuno sprovode sva pravila koncezusa sistema, a za uzvrat se dobijaju nagrade.

Ova pravila konsenzusa, kao i brojne druge aspekte mreže, diktiraju “pametni ugovori” (smart contracts). Oni su dizajnirani da automatski izvrše transakcije i druge specifične akcije unutar mreže sa stranama kojima ne morate nužno da vjerujete. Uvjeti za obe strane su unaprijed programirani u ugovoru. Ispunjenje ovih uvjeta onda pokreće transakciju ili bilo koju drugu konkretnu akciju.

Name Price24H (%)
Ethereum (ETH)
$1,180.35
-2.64%

Mnogi ljudi vjeruju da su pametni ugovori budućnost i na kraju će zamjeniti sve druge ugovore, pošto implementacija pametnih ugovora pruža sigurnost koja je superiornija od tradicionalnog ugovora, smanjuje troškove vezane za ugovaranje i uspostavlja povjerenje između dvije strane.

Sistem svojim korisnicima pruža i Ethereum Virtual Machine (EVM), koji  služi kao okruženje za pametne ugovore, zasnovane na Ethereum-u. Takav ugovor omogućava korisnicima da sa sigurnošću izvršavaju neprovjerni kod, a istovremeno osiguravaju da programi ne ometaju jedni druge.

EVM je potpuno izoliran od glavne Ethereum mreže, što ga čini savršenim alatom za testiranje i poboljšanje pametnih ugovora.

Foto: Dreamstime

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
    Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.