Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Što je Litecoin (LTC)?

Kako sve više ljudi prihvaća svijet kripto valuta, istražuje se i mogućnosti ulaganja izvan Bitcoin-a i Ethereuma . Litecoin  je veoma popularan izbor.

Ako niste znali, cijena litecoin-a je porasla za 7,291% od početka 2017. godine, dok je bitcoin porastao “samo” za 1731%.

Foto: www.coinmarketcap.com

Što je Litecoin?

Litecoin je peer-to-peer kripto valuta koja omogućuje trenutna online plaćanja prema svima u svijetu, uz minimalne troškove. Litecoin je open source globalna platna mreža koja je u potpunosti decentralizirana bez središnjih vlasti.

Matematika osigurava mrežu i osnažuje pojedince da kontroliraju svoje vlastite financije. Litecoin nudi brže vrijeme potvrde transakcija i bolju učinkovitost pohrane od vodeće matematičke valute. Uz značajnu podršku industrije, obujam trgovine i likvidnost, Litecoin je dokazao da je  komplementaran Bitcoin-u.

 

“Litecoin je moćno, političko i ekonomsko oruđe koje svatko, bilo gdje, može koristiti bez dopuštenja, da s bilo kim drugim u svijetu sudjeluje u stvarnoj globalnoj ekonomiji.”

Franklyn Richards – CEO Litecoin Haus

 
Podrijetlo Litecoin
 
Dok je Bitcoin-ov tvorac nepoznat, kreator Litecoina je Charlie Lee, koji je vrlo aktivan na društvenim mrežama i na svom blogu. Charlie Lee je bivši Googleov zaposlenik koji je imao viziju stvoriti lakšu verziju Bitcoin-a.

Tweeter profil tvorca Litecoina:

 

Litecoin je zamišljen kao sredstvo za jeftinije i svakodnevne svrhe. Tako je 7. listopada 2011. litecoin izdan putem klijenta (open source) otvorenog koda na GitHubu. Mreža Litecoin počela je s radom 13. listopada 2011.

Gdje mogu kupiti i pohraniti Litecoin?

Litecoins možete kupiti na manje više svim burzama, neke od njih su:

Binance | Coinbase | Bittrex | Poloniex

Kada je riječ o pohranjivanju litecoin-a, postoji dosta (wallet), novčanika  koje možete koristiti.

 • Hardverski novčanik ( hardware wallet )

Hardwer-ski novčanici su fizički uređaji na kojima možete pohraniti svoju kripto valutu. Oni dolaze u nekoliko oblika, ali najčešći je USB stick Nano Ledger. Iako se mnogi zaklinju da hardverski novčanici još uvijek su skloni kompromisu. Prvo, morate vjerovati da tvrtka koja je izradila vaš novčanik nije zabilježila sve privatne ključeve s namjerom da ubuduće napadnu lisnice. To se odnosi na one kupljene od same tvrtke, ali posebno obratite pozornost ako je hardverski novčanik nabavljen iz druge ruke.

 • Novčanik na računalu

Novčanici za stolna računala su oblik vrućih novčanika. Novčanici za radnu površinu preuzimaju se i instaliraju na jedno računalo ili prijenosno računalo i dostupni su samo s tog uređaja na kojem je preuzet. Iako je to sigurnija alternativa od on-line novčanika, ona i dalje može biti vrlo nezgodna jer nećete dobiti pristup svom novcu ako niste na uređaju s kojeg ste preuzeli novčanik.

Exodus je izvrstan primjer desktop novčanika koji podržava višestruke kripto valute kao što je Litecoin.

 • Mobilni novčanik

Mobilni novčanici su prilično dobar primjer “hot” novčanika. Oni su prilično prikladni za korištenje, jer sve što trebate učiniti je preuzeti aplikaciju u svoj mobilni telefon.

 • Papirnati novčanik

Papirnati novčanici su izvanmrežni način skladištenja koji štedi kripto valutu. Uključuje ispis javnih i privatnih ključeva na komad papira koji zatim pohranite i spremite na sigurno mjesto. Tipke su tiskane u obliku QR kodova koje možete skenirati u budućnosti za sve vaše transakcije. Razlog zašto je toliko siguran je da vam daje potpunu kontrolu, korisnika. Ne morate se brinuti o hardver-u, niti se morate brinuti o hakerima ili nekom malicioznom softwer-u. Trebate samo brinuti o komadu papira.

 • litecoinLitecoin$138.091.63%

Koji su rizici trgovanja s Litecoin-om?

Isti je slučaj kao i s Bitcoin-om, u povijesnom smislu prekratko postoji da bi se mogao procijenjivati raspon cijena, kako njegov, tako i ostalih kriptovaluta.

Promjene u Međunarodnoj kontroli kapitala (International Capital Controls) mogle bi reducirati potražnju za kriptovalutama. Zemlje poput Kine imaju zakone koji štite odljev kapitala, a novac se i prelijeva u neregulirane kriptovalute kako bi se izbjegla takva kontrola kapitala. Zakonske promjene vezane za odljev kapitala mogle bi prigušiti potražnju.

Budući da je nereguliran, pojedinci bi ga zbog toga mogli smatrati visokorizičnim. Dakako, to je subjektivno, jer je u konačnici to ipak samo valuta.

To je valuta poput robe u prirodi, stoga je podložna fluktuacijama tržišta kao što su ponuda i potražnja. Ali to bi trebao biti pozitivan rizik za investitore koji se bave robama.

Dali je Litecoin legalan?

Propisi variraju od države do države. Ipak, možemo očekivati da će nacionalni financijski regulatori sve više postajati zainteresirani za Litecoin i ostalu virtualnu valutu, s regionalnim regulatorima na pod-državnoj razini.

Pogledajte video gdje tvorac Litecoin-a, Charlie Lee govori na Litecoin summit-u 2018.

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Odricanje odgovornosti: Ovaj članak je informativnog sadržaja i ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu Litecoin (LTC). Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim finanacijskim savjetnikom.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

 • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
  Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
 • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
  Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.