Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Što je Zcash i zbog čega donosi revoluciju?

Zcash je digitalna valuta ili kriptovaluta , kao Bitcoin. (Zapravo, Zcash je izgrađen na izvornoj bazi Bitcoin koda.) Osmislili su ga znanstvenici MIT-a, Johns Hopkins i druge ugledne akademske i znanstvene institucije.

Zcash možete koristiti za kupnju robe i usluga , ili ga možete zamijeniti za neku drugu vrstu novca, uključujući američke dolara, eure ili neku drugu valutu.   

Glavna razlika između većine kripto valuta i tradicionalnog novca je u tome što se svaka transakcija prati i upravlja na decentraliziranoj, javnoj blockchain platformi, umjesto centraliziranoj instituciji, poput banke. To znači da uistinu posjedujete svoj novac.   

Zcash ide iznad i izvan drugih kripto valuta! 

Pomoću usluge Zcash možete kontrolirati podatke koje dijelite. Zaštićene adrese nisu vidljive na blockchain-u. Objava plaćanja i posebne ” tipke za pregled ” mogu se koristiti za dijeljenje pojedinosti o transakcijama s pouzdanim trećim stranama radi usklađenosti ili revizije. 

Zbog čega Zcash donosi revoluciju? 

U današnjem vremenu postoji mnogo načina plaćanja, te svaki od njih ima različita svojstva kada dođe pitanje privatnosti. Prilikom plaćanja gotovinom, blagajnik nema nikakve informacije o tome koliko novca posjedujete ni što ste toga dana još kupovali, on ima uvid samo u trenutnu kupnju.

Takvim klasičnim načinom trgovanja, gdje mjenjate novac za potrebite stvari, postoje i nedostatci, a to je da keš ne može biti protokoliran digitalno, što u današnjim vremenima ispred brzo rastuće tehnologije predstavlja ogroman nedostatak.

Druga opcija plaćanja na internetu su kartice, koje imaju puno više mogućnosti od klasičnog trgovanja gotovinom, karticama se plaćanje izvrši u nekoliko trenutaka, ali problem je u tome što katrice nisu privatne. 

Svi podaci su dostupni onima koji su vam izdali karticu, a to su naše matične banke, koje u svakom trenutku znaju sve o Vašim potrošenim sredstvima i ta situacija nas povezuje sa kriptovalutama odnosno sa Zcash-om.

Kriptovalute su rješenje u ovom digitalno tehnološkom svijetu u kojem danas živimo. Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, ali on nije u potpunosti privatan, što znači da se u javnoj knjizi transakcija može pregledati, što bi značilo da je Bitcoin transarentan, ali ne i privatan. 

Zcash možemo opisati kao digitalnu gotovinu, jer pruža privatnost koju pruža i gotovina. 

Name Price24H (%)
Zcash (ZEC)
$76.33
1.96%

Zašto je privatnost važna?  

Privatnost je neophodna za osiguranje slobode na internetu. Kada se vaše transakcije gledaju ili kad je poznata povijest transakcija, osoba nije slobodna donositi vlastite odluke. 

Kod drugih digitalnih valuta, loši su akteri u stanju uskladiti ljude s njihovim balansima i detaljima o uključenim stranama, iznosima i trendovima.  

Kako radi Zcash? 

Zcash je digitalna valuta koja štiti privatnost i temelji se na snažnoj znanosti. Transakcije vrši učinkovito i sigurno s niskim naknadama, a pri tom osigurava da transakcije ostaju privatne. Selektivno dijeli informacije o adresama i transakcijama za reviziju ili usklađenost s propisima. 

Znanost iza Zcash-a  

U središtu Zcash tehnologije su dokazi bez znanja (zero-knowledge proofs), koji omogućuju validaciju transakcijskih podataka bez otkrivanja informacija o količini i uključenim stranama. Zcash koristi specifične dokaze nultog znanja koji se zovu zk-SNARKs (jezgroviti argumenti znanja bez nule).  

Zcash je protokol otvorenog koda, kojeg je izradio inženjerski tim specijaliziran za sigurnost i koji je izvorno baziran na bitcoin testiranoj bazi kodova. 

Da biste saznali više o tome kako funkcioniraju dokazi nula znanja, posjetite stranicu objašnjivača na zk-SNARKs .  

Više o Zcash-u pogledajte u ovom videu. 

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Odricanje odgovornosti: Ovaj članak je informativnog sadržaja i ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu Zcash (ZEC). Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim finanacijskim savjetnikom.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]
  • Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu 14. lipnja 2019.
    Visa, Mastercard, PayPal i Uber podržavaju novu Facebook kripto valutu, navodi se u novom izvješću. The Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je gigant društvenih mreža potpisao više od desetak podupiratelja za svoju GlobalCoin kripto valutu, stabilnu banku koja se razvila u tajnosti više od šest mjeseci. Svaki od novih podupiratelja uložit će oko […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.