Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta
Pratite novosti iz svijeta kriptovaluta

Tko je Nick Szabo, da li je on tajanstveni Satoshi Nakamoto

Nick Szabo je istinska legenda u kripto valutama i kriptografskim svjetovima. Ako ste novi u kripto svijetu, vjerojatno niste čuli za njega. Međutim, Nick Szabo uživa Bogovski status među iskrenim kripto entuzijastima.

Čovjekov opsežni interes, koji se proteže od početaka novca, ekonomske i pravne povijesti do kriptografije i tehnologije blockchaina, čini ga prirodnim polimatom i jedinstvenim čovjekom.

Računalni i pravni znanstvenik, spojio je svoja dva interesa, tako se 1996. godine rodio koncept „pametnih ugovora“. Mnogo godina kasnije, „pametni ugovori“ postali su središnje „obilježje“ Ethereum blockchain protokola, te je potaknuo novi način trgovanja na internetu.

Nick Szabo postaje zagonetan lik. Njegov blog,  Unenumerated je hram njegovih misli i ideja. Međutim, u stotinama objava, počevši od 2005. do sada, ne možete pronaći nikakve osobne podatke o Nicku na njegovom blogu, ili bilo gdje drugdje u tom pogledu.

Da nebi dobili pogrešnu ideju, on nije ni na koji način anoniman. Održao je mnoga javna predavanja, radio kao konzultant na nekoliko projekata, redovito koristi Twitter da podijeli svoje ideje, ali to je sve što imamo.

Rad Nicka Szabo-e

Od samog početka kriptovaluta, rad Nicka Szaboa je opsežan. Jedan članak nije mogao pokriti sve koncepte predstavljene na njegovom blogu. Međutim, možemo razlikovati dvije od njih kao najsnažnije ideje o društvu: Bit Gold i Smart ugovore.

Nick je vjerojatno najpoznatiji u krugovima kripto valute svojim radom na Bit Goldu. Szabo jasno identificira problem ovisnosti modernih financijskih sustava o trećoj pouzdanoj strani i predviđa alternativu.

“Bilo bi jako lijepo da postoji protokol kojim bi se nezamjenjivi skupi komadići mogli stvoriti on-line s minimalnom ovisnošću o pouzdanim trećim stranama, a zatim sigurno pohraniti, prenijeti i testirati sa sličnim minimalnim povjerenjem. Bit zlata. “

Prema riječima gosp. Szaboa, treće pouzdane stranke (TTP) su sigurnosne rupe. Kada se protokol oslanja na TTP, on mora zakrpati rupe u sigurnosti koje sama centralizacija stvara, a to može biti vrlo skupo. Protokol tada treba integrirati troškove sigurnosti u troškove poslovanja i to u konačnici vodi do dodatnih troškova krajnjim korisnicima protokola.

Osim sigurnosti i troškova, trećim vjerodostojnim stranama, kao što ime sugerira, treba vjerovati, što je problem sam po sebi i treba ga ukloniti gdje god je to moguće.

Naziv “Bit Gold” označava dvije ključne karakteristike sustava online plaćanja; “Bit” za bitove koji se šalju i primaju, i “Zlato” za činjenicu da sustavi podsjećaju na osobine plemenitih metala, služi više kao roba i ne oslanja se na TTP.

Je li Vam sve ovo poznato? On je u biti opisao ideju Bitcoin-a.

Ukratko, gledajući Szabov prijedlog Bit Golda, možemo vidjeti ideje koje će kasnije promijeniti svijet. Bitcoin nije došao iz neba; priznao je da je dizajniran i inspiriran s nekoliko različitih tehnologija, a jedan od njih bio je Bit Gold. Satoshi se nije izravno pozvao na Bit Gold u svom Bitcoin dokumentu , ali sličnosti i utjecaji su očiti.

Naravno, postoje značajne tehničke razlike. Na primjer, Bitcoin-ov konsenzus algoritam broji snagu raspršivanja kao glasove za postizanje konsenzusa, umjesto da broji mrežne adrese kao što je Bit Gold.

Osim toga, Bitcoin je zamjenjiviji od svog prethodnika zbog sustava prilagodbe poteškoća na algoritmu dokazivanja rada .

Filozofija koja stoji iza ovih ideja je ista: uklanjanje TTP-ova, rješavanje problema inflacije i stvaranje online valutnog sustava koji se može pouzdati, sigurno prenijeti i pohraniti.

Pametni ugovori

Danas kada pročitate vijesti o najnovijim dostignućima u industriji kripto valuta, često možete naići na članke o novim ICO-ima, njihovom potencijalu da promijene način na koji pojedini elementi industrije djeluju, nove ICO prevare, ICO tokene koji dolaze u obzir -pokretanje rasta cijena u smiješno kratkim vremenskim okvirima.

Sve to omogućio je izum pod nazivom ” pametni ugovor ” koji je prvi put osmislio Nick Szabo, a 20 godina kasnije implementiran u Ethereum protokolu. U članku Nicka Szaboa ” Pametni ugovori: izgradnja blokova za digitalna slobodna tržišta ” objavljen je 1996. i u njemu je opisao ideju o uspostavljanju ugovornog sporazuma između stranaca na internetu koristeći samouslužni kod.

“Ugovor” je temelj ekonomije slobodnog tržišta. Zapravo, može se tvrditi da je to jedini temelj društva.

Od prvih civilizacija, ugovori su se razvijali i prilagođavali potrebama društva i to danas i čine. Ideja o pametnim ugovorima Nicka Szabo-e, nije ništa drugo nego produžetak ovog prirodnog ciklusa u doba prošle industrijske revolucije – novog digitalnog doba.

U svom članku iz 1996. navodi: “Osnovna ideja pametnih ugovora je da se mnoge vrste ugovornih klauzula (kao što su založno pravo, povezivanje, razgraničenje vlasničkih prava, itd.) mogu ugrađivati ​​u hardver i softver s kojim se bavimo, način na koji se kršenje ugovora skupe (ako je to poželjno, ponekad previsoko) za počinitelja prekršaja. “

Zatim nastavlja analogiju “automata za prodaju” kao stvarni primjer utjelovljenog pametnog ugovora. Ako na trenutak razmislite o tome, to je genijalni primjer. Automat za prodaju je najjednostavniji oblik ugovora koji izvršava sam. Ako stavite pravi novčić, i pritisnete desnu tipku, dobivate limenku soka.

Ako pogriješite tijekom postupka, ili stroj ne može isporučiti vaš sok, on Vam vraća novčiće koje ste mu dali. To je u biti samoizvršni ugovor “Ako je to” onda taj ugovor, a ipak, mi obično o tome nikada ne razmišljamo kada ga koristimo.

Što je tako dobro u vezi s takozvanim “pametnim ugovorima”?

U svom vizionarskom radu Nick Szabo ističe četiri osnovna cilja izrade ugovora:

Opservabilnost – sposobnost ravnatelja da promatraju međusobnu izvedbu ugovora.

Provjera – sposobnost ravnatelja da dokaže arbitru da je ugovor izvršen ili prekršen, ili sposobnost arbitra da to sazna na drugi način.

Povjerljivost – načelo da se znanje i kontrola nad sadržajem i izvršenjem ugovora raspodjeljuju među strankama samo onoliko koliko je potrebno za izvršenje tog ugovora.

Izvršnost – mjeri se vjerojatnošću izvršenja ugovora.

Nick Szabo tvrdi da pametni ugovori omogućuju objema stranama da međusobno promatraju izvršavanje ugovora, da lako provjere jesu li dogovoreni uvjeti ispunjeni, otkrivaju samo detalje potrebne za dovršenje ugovora i, na kraju, smanjuju troškove provedbe ugovora zbogn kvalitete pametnih ugovora koji se moraju izvršiti kada se ispune svi kriteriji.

Pametni ugovori (smart contracts) čine sve ovo znatno lakšim i učinkovitijim.

“Szaboshi Nickamoto”

Primjećujete li nešto u imenu? Čini se da mi izgleda kao anagram. Možda će ti to dati ideju.

Dana 31. listopada 2008. godine na papirnoj listi kriptografije, koja je napisana pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, pojavio se “white paper” pod nazivom “Bitcoin: Peer-to-Peer elektronski sustav gotovine”. U siječnju 2009. godine, Satoshi Nakamoto je stvorio blok za postanak i ugradio je poruku “The Times 03 / Jan / 2009 Chancellor na rubu drugog spasa za banke”.

Devet godina kasnije, Bitcoin ima tržišnu vrijednost od 300 milijardi dolara. Od tada su se mnoge stvari promijenile, ali jedna stvar ostaje ista, entitet koji ju je stvorio, nalazi se nepoznato.

Prema nekim dobro utemeljenim procjenama, kreator Bitcoin posjeduje milijun bitcoina.

Mnoge teorije zavjere okružuju Satoshi, i mnogi su istraživači koji tvrde da su ga pronašli, ali nijedan od njih nije konačan. Kakve veze ima Nick Szabo sa svim ovim?

Pa, prije izdavanja Bitcoin-a bilo je nekoliko digitalnih novčanih rješenja koja su najvjerojatnije bila inspiracija ili utjecaj na Satoshi. Hashcash Adama Backa , Wei Dai’s b-novac , Hal Finneyev ponovno korišteni vojni zarobljenik, i napokon Nick-ov BitGold. Različiti teoretičari zavjere sumnjaju da su svi oni pojedinačno Satoshi. Neki čak predlažu da je Bitcoinov dokument bio proizvod zajedničkog napora svih gore navedenih.

Međutim, fokus ovog članka je Nick Szabo, stoga uzmimo u obzir neke od argumenata i vidimo je li moguće uspostaviti vezu.

Veza Bitcoin – Bit Gold

Nakon što je pročitan Bit Gold-ov “white paper”, postaje jasno da je Bitcoin, kao filozofija, ili kao tehnološki koncept, već bio zamišljen u glavi Szaboa četiri godine prije izdavanja Bitcoin-a.

U travnju 2008. Szabo je očito odlučio ostvariti svoju ideju i napisao sljedeće na svom blogu:

“Bit Gold bi imao velike koristi od demonstracije, eksperimentalnog tržišta (npr. Pouzdana treća strana zamijenila bi složenu sigurnost koja bi bila potrebna za pravi sustav). Želi li mi netko pomoći s kodom? “

Sedam mjeseci kasnije, Bitcoin je objavljen i zanimljivo je da je Szabo promijenio datum svog Bit Gold posta od travnja 2008. do prosinca 2008. što ga čini kao da je objavljeno nakon Satoshijevog dokumenta. Činjenica da je Satoshi nikada nije spomenuo Szabovo djelo u dokumentu, što je nezamislivo s obzirom na sličnosti između njih.

Uskoro, Bitcoin je u 2010. narastao za više od 20 centi po kovanici, a Nick nije spomenuo Bitcoin te godine kao da uopće ne postoji.

Neki analitičari na internetu također su primijetili neke vrlo neobične stvari u nizu događaja, naime, dok je Satoshi još uvijek aktivno radio na Bitcoin protokolu 2010. godine, Szabo nije ni spomenuo Bitcoin na svom blogu. Kad se Satoshi povukao krajem 2010., Szabo je ponovno počeo govoriti o kripto valutama.

Također, nemojmo zaboraviti da Nick nikada nije objavio taj “Bit Gold projekt” u stvarnosti, iako je tražio pomoć samo nekoliko mjeseci prije objave Bitcoin-a. Izgleda da se stvari počinju zbrajati …

Veza sa Hal Finney-em

Opće je poznato da je Nick Szabo od 1993. godine poznavao Hal Finney-ja i više puta su komunicirali i razmjenjivali ideje. Hal je bio rani korisnik Bitcoin; u stvari, dobio je prvu bitcoin transakciju od Satoshi Nakamoto.

Osim toga, Hal je deset godina živio u istom gradiću samo nekoliko blokova dalje od Doriana Satoshi Nakamota, tipa kojeg su neki novinari prvobitno optuživali da je kreator Bitcoin-a.

Autor koji piše članak za NY Times pod naslovom ” Dekodiranje enigme Satoshi Nakamoto i rođenje Bitcoin ” napisao je sljedeće:

“Samo nekoliko sati nakon što je Newsweek-ova priča stigla na Web, primio sam e-poštu od starog poznanika Finneyjeve zajednice koji je tražio da ostane anoniman. E-poruka je naslovljena “Koje su šanse?”

Istaknuo je da je Hal Finney živio gotovo cijelo desetljeće u Temple Cityju, istom gradu od 36.000 stanovnika u kojem je Newsweek pronašao Doriana Nakamoto-a. Finney-jeva adresa bila je samo nekoliko ulica dalje od obiteljske kuće Nakamoto-a.

Zatim objašnjava da je njegovo istraživanje sve dublje i dublje uvjerilo da je zapravo Nick Szabo ime iza pseudonima Satoshi Nakamoto, i jasno razjašnjava razloge ovih detalja.

Ako još uvijek niste uvjereni, najbolje smo sačuvali za kraj.

Forenzička lingvistika Sveučilišta Aston

Forenzička lingvistika je grana primijenjene lingvistike i ona je primjena lingvističkog znanja, metoda i uvida u pisani materijal s ciljem izvlačenja što je moguće više informacija od njega. To je zapravo legitimno područje znanosti koje je pomoglo policijskim odjelima da uhvate kriminalce više puta.

Skupina stručnjaka za forenzičku lingvistiku sa Sveučilišta Aston provela je studiju pod nazivom ” Projekt Bitcoin “, koja je proučavala jezične sličnosti između Satoshi-jevog Bitcoin-a i spisa jedanaest osoba koje su teoretičari zavjere navodno smatrali mogućim tvorcem Bitcoin-a. Istraživanje je proveo 40 studenata završnih godina pod vodstvom dr. Jacka Grievea.

Nakon što je studija završena, proglašeno je:

“Broj jezičnih sličnosti između Szabovog pisanja i Bitcoin papira je nevjerojatan, niti jedan od ostalih mogućih autora nije bio ni približno jednako dobar. Prilično smo sigurni da je s popisa ljudi koji se redovito nazivaju mogućnostima Nick Szabo glavni autor članka, ali ne možemo isključiti mogućnost da su i drugi doprinijeli.

Naša studija pridonosi težini dokaza koji ukazuju na Nicka Szabo-a. Slučaj izgleda prilično jasno. Szabo je stručnjak za pravo, financije, kriptografiju i informatiku. On je stvorio ‘malo zlato’, prethodnik Bitcoin, i tražio je suradnike u 2008. Je li Nick Szabo stvorio Bitcoin? Nismo sigurni, ali mislimo da je vjerojatno napisao dokument, tako da svakako vrijedi pogledati. “Ovaj posljednji dokaz je najuvjerljiviji dokaz koji potkrepljuje tezu tvrdeći da je Nick Szabo Satoshi Nakamoto.

Bez obzira na sve navedene argumente, pravi identitet Satoshi Nakamoto-a ostaje misterija. Bez obzira je li to Szabo, ili Hal, ili oboje, ili možda neka treća osoba, vjerojatno nikad nećemo znati.


Izvor: unblock.net |Foto: Dreamstime

Ukoliko želite investirati u kripto valute posjetite Bitcoin-store i jednostavno kupite ili prodajte Bitcoin.

Odricanje odgovornosti: Ovaj članak je informativnog sadržaja i ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalute. Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim finanacijskim savjetnikom.

Povezane novosti

Ostavi komentar

Prijavi se na Newsletter

Za aktualnosti i ekskluzivne vijesti ostavite e-mail!Video novosti

Kategorija, , ,
Kriptovalute u 2019: Hoće li Bitcoin odskočiti?
5. ožujka 2019.0
Kategorija
Počinje se skupljati veliki novac-Cryptocurrency Market Update
21. ožujka 2018.0

Partnerstvo s Bitcoin StoreRSS RSS feed

  • Cijena bitcoina dosegla je 23 tisuće dolara 19. prosinca 2020.
    Cijena Bitcoina ( BTC ) premašila je raspon otpora od 21.000 do 22.000 dolara da bi se 17. prosinca popeo iznad novog maksimuma od 23.000 dolara. U međuvremenu, neki analitičari kažu da je 100.000 dolara “smiješno niska” meta. Razina od 21.000 dolara bila je posebno važna za Bitcoin kako bi nastavio rast u bliskoj budućnosti. […]
  • BitTorrent, Thron je pokrenuo program ‘BitTorrent Speed’ za brže preuzimanje 9. srpnja 2019.
    Peer-to-peer torrent klijent BitTorrent je pokrenuo svoj program za optimizaciju preuzimanja, BitTorrent Speed, s izvornom funkcionalnošću tokena. Vijest je objavljena u službenom priopćenju objavljenom 8. srpnja.  Bittorrent je na početku ove godine lansirao izvorni Tron blockchain, BitTorrent (BTT), otkrivajući da planira razviti platformu koja će korisnicima omogućiti optimizaciju brzine mreže i brže preuzimanje datoteka. BitTorrent Speed, […]

“Oglasi se” na kripto portalu!

Nadolazeći događaji

There are no upcoming događaji at this time.

37

KRIPTOVALUTE 2019

The poll has expired.